.:: ben ik Écht lesbisch?
Verliefd op een meisje ... ben ik nu lesbisch?

Velen zijn er een hele tijd mee bezig en het is niet voor iedereen even gemakkelijk.
Al sta je er niet meteen bij stil, je groeit op in een heterowereld. De films, de reclame, je schoolboeken, de buren, je ouders, je idolen, het gekriebel op de banken en het gefrutsel achter de struiken doen je geloven dat meisjes enkel verliefd worden op jongens. Tantes vragen of je nog geen vriendje hebt en ouders zijn al bezig met voorhuwelijksparen.

Als je dan merkt dat je je aangetrokken voelt tot een meisje, moet je je eigen verwachting- en en ideeën aanpassen, de vanzelfsprekendheden die je hebt meegekregen in vraag stellen, 'het knopje omdraaien'.
Op school, thuis of in de jeugdbeweging praat men zelden over lesbische meisjesen op tv zie je er ook al weinig of geen. Je hoort wel eens dat homoseksualiteit een ziekte is of dat je lesbisch wordt na een negatieve ervaring met een jongen.Of iemand maakt een flauwe grap over mannelijke lesbiennes.

Dan kan het zijn dat je je vreselijk alleen voelt. Je kan het echter ook anders bekijken: je bent gewoon wie je bent en daar is niks mis mee, maar het is niet eerlijk dat je omgeving er zomaar vanuit gaat dat je hetero bent. Minstens1 op 10 meisjes is lesbisch of biseksueel en de kans is groot dat er ook in jouw klas of sportclub eentje zit.
Sommige meisjes blijven erg lang tobben over de vraag of ze nu al dan niet lesbisch zijn. Vaak twijfelen ze hieraan omdat ze zich lesbiennes anders dan zichzelf voorstellen . Of ze willen zich niet in een hokje steken.
Je kan uiteraard ook bang zijn jezelf te benoemen omdat het niet gemakkelijk is tegen de stroom in te roeien.

Maar lesbisch zijn is één aspect, daarnaast ben je nog vele andere dingen. En lesbiennes zijn onderling even verschillend als andere mensen. Lesbiennes zijn er in alle maten en gewichten, van alle leeftijden en met heel verschillende levensstijlen, arm en rijk, dik en dun, in de stad en in het kleinste dorpje.
Wat ze gemeen hebben is hun liefde voor vrouwen.

Eerder dan je beperken kan 'jezelf lesbisch of bi noemen' je een erg bevrijdend gevoel geven. Gedaan met twijfelen en uitvluchten zoeken. "Ik ben gewoon wie ik ben, en ik voel me goed in m'n vel. Lesbisch zijn is leuk."

Of jij ook lesbisch bent, kan je enkel zelf uitmaken...

Ik was ongeveer 15 jaar. Ik wilde helemaal niet lesbisch zijn. Ik merkte het doordat ik verliefd werd op vrouwen. Ik voelde voordien ook al wel iets voor vrouwen, maar ik legde nooit de link met lesbisch-zijn. Als ik nu mijn seksuelegeaardheid zelf mocht kiezen, zou ik voor hetzelfde kiezen.
(Lies, 21j)


Het is een heel belangrijk gevoel dat veel verrijkende ervaringen met zich mee heeft gebracht en mijn visie op de wereld en de "andere" mensen enorm heeft verbreed.
(Marleen, 24j)


Ik heb het er moeilijk mee, ik voel me nog steeds een buitenaards wezen.
(Nathalie, 22j)


Ik ben wie ik ben. Ik voel me gewoon goed. Wie mij niet neemt zoals ik ben, moet mij maar laten.
(Sara, 15j)


Ik noem mezelf lesbisch, maar dat sluit niet uit dat ik ooit op een jongen verliefd kan worden. Niemand kan de toekomst voorspellen, ook hetero's niet. Maar ik zou al de meisjes waar ik al verliefd op was verloochenen, moest dat me verhinderen om me lesbisch te noemen.
(Lieve, 19j)


Voor mij was het geen echte ontdekking. Het sudderde reeds vanaf mijn 12e levensjaar. Ik werd hopeloos verliefd op mijn lerares, maar ik besefte niet echt dat dat nu lesbisch-zijn was, want terzelfdertijd was ik ook nog verliefd op een jongen. Later viel ik meer en meer op vrouwen.
(Leen, 17j)


Alhoewel het een deel van mijn persoonlijkheid is, is het niet belangrijker dan andere zaken die mijn identiteit bepalen.
(Anouk, 22jTeksten en bron: Meisje & Meisje boekje (Wel Jong Niet Hetero, Sensoa)